SELURUH GAMBAR SERTIFIKASI LEGALITAS KLINIK DE NATURE INDONESIA DAPAT KAMI INFOKAN MELALUI CHATTING WHATSAPP - LINE STANDAR PRODUK INTERNASIONAL ( ISO ) DAN NASIONAL BPOM - HALAL MU JUGA SEBAGIAN TESTIMONI KESEMBUHAN PASIEN BESERTA HASIL LABORATORIUM SETELAH KONSUMSI OBAT DE NATURE BUKTI RESI KIRIMAN LUAR NEGERI DAN DALAM NEGERI YANG BISA DICEK SECARA ONLINE SEBAGAI REFRENSI PAKET TELAH SAMPAI TUJUAN
Beranda » Cara Mengatasi Kanser

Cara Mengatasi Kanser

Terdapat beberapa cara mengatasi kanser. Cara terbaik bagi mengelak daripada serangan kanser ialah dengan melakukan perubahan dari segi gaya hidup. Walaupun kaedah yang akan disenaraikan ini tidaklah menjamin sepenuhnya serangan kanser pada masa akan datang disebabkan oleh persekitaran yang tidak dapat dielakkan, namun sekurang-kurangnya kita berusaha untuk menjauhinya dengan mengamalkan beberapa kaedah yang disarankan seperti berikut :

 1. Penggunaan Herba
  Penggunaan herba yang mampu mencegah kanser juga dilihat menjadi pertahanan yang kukuh bagi mengelakkan terkena serangan kanser, dengan penggunaan yang konsistan, ia mampu mencegah pelbagai jenis kanser. Herba yang telah terbukti mampu merawat kanser seperti Keladi Tikus dapat mencegah pembentukkan kanser pada tubuh seseorang, ianya sangat berkesan terutama bagi mereka yang mempunyai sejarah keturunan dan juga mereka yang mengamalkan gaya hidup yang kurang sihat. Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang boleh membawa maut ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.
 2. Berhenti Menggunakan Tembakau
  Merokok atau chewing (menghisap air tembakau) dapat meningkatkan risiko terkenanya kanser, terutama bagi mereka yang merokok pada usia muda. Kajian menunjukkan merokok telah dikaitkan dengan pelbagai jenis kanser, terutamanya kanser paru-paru, mulut, tekak, larinks (kerongkong), pundi kencing, payudara, pangkal rahim serta buah pinggang. Mengunyah serta menghisap tembakau pula sering dikaitkan dengan kanser rongga mulut dan juga pankreas. Walaupun anda tidak menggunakan tembakau, pendedahan kepada asap rokok boleh meningkatkan risiko terkenanya kanser paru-paru. Merokok juga antara punca utama kelahiran bayi pra-matang serta keguguran. Berhenti merokok merupakan satu keputusan yang sangat besar di dalam hidup, selain daripada memberikan suasana yang bersih kepada ahli keluarga, ianya juga merupakan bahagian yang penting didalam usaha mencegah kanser pada diri sendiri dan juga ahli keluarga yang lain.
 3. Jauhi Alkohol
  Pengambilan alkohol dalam kuantiti yang banyak dapat mengakibatkan terjadinya kanser pada tubuh, terutamanya pada hati. Hal ini disebabkan oleh kandungan toksik yang terkumpul pada hati dapat mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk kanser berkembang. Kanser hati merupakan salah satu daripada kanser yang sukar untuk diubati.
 4. Makan Makanan Yang Sihat
  Makanlah banyak buah-buahan, sayur sayuran serta bijirin dan kekacang dapat mengimbangi diet seharian. Hadkan pengambilan daging proses seperti sosej, burger, naget dan lain-lain. Mengikut satu laporan dari Agensi Penyelidikan Kanser Antarabangsa (International Agency for Research on Cancer) di bawah kelolaan World Health Organization telah membuat kesimpulan bahawa pengambilan sejumlah besar daging yang telah diproses boleh meningkatkan risiko terjadinya sesetengah jenis kanser. Pengambilan ikan sebagai diet utama menggantikan daging merah dilihat menjadi alternatif kepada mereka yang ingin mengurangi risiko terkena jangkitan kanser.
 5. Kurangkan Junk Food
  Di zaman moden ini, pemilihan makanan yang sihat dilihat agak sukar untuk diamalkan didalam kehidupan seharian. Saban hari kita dihidangkan dengan pelbagai jenis makanan yang boleh menyebabkan kanser namun sukar untuk dikenalpasti, ada di antaranya sudah sedia berada di dalam peti sejuk atau sudah terhidang di atas meja makan kita. Makanan segera, makanan didalam tin yang tinggi bahan mengawet, daging yang diproses seperti hot dog atau salami, gula dan alkohol dilihat antara makan yang boleh menyebabkan kanser jika diambil secara berlebihan.
 6. Kawal Berat Badan Dan Aktif Secara Fizikal
  Mengekalkan berat badan pada julat yang sihat dapat mengurangkan risiko terkena jangkitan pelbagai jenis kanser termasuk kanser payudara, prostat, kanser paru-paru, kolon serta kanser buah pinggang. Aktiviti fizikal juga didititik beratkan untuk membantu mengawal berat badan dan senaman yang mengeluarkan peluh yang banyak dengan sendiri adalah cara mengatasi kanser bagi mereka yang sedikit berusia. Anda juga boleh melakukan kombinasi senaman biasa dan bertenaga secara bergilir-gilir atau jika anda mempunyai masa, lakukan sebarang aktiviti yang mengeluarkan peluh selama 30 minit setiap hari, dan jika anda boleh lakukan dengan lebih banyak, ianya adalah lebih baik.
 7. Lindungi Diri Daripada Pancaran UV Matahari Berterusan
  Elakkan diri anda daripada sinaran matahari tengahari pada kadar yang terlalu lama, bermula dari pukul 11.00 pagi sehingga pukul 4.00 petang atau semasa sinar matahari sedang kuat memancar. Apabila anda berada di luar rumah, cubalah mencari kawasan yang mempunyai bayang atau lindungi diri anda dengan memakai topi dan cermin mata hitam. Ultraviolet yang dilepaskan oleh matahari boleh mengakibatkan serangan kanser kulit, jika kulit dibiarkan terdedah terlalu lama kepadanya.
 8. Dapatkan Suntikan Vaksin
  Cara mengatasi kanser dengan lebih awal melalui suntikan tertentu, terutamanya jika anda mempunyai masalah. Vaksin hepatitis B ( cara mengatasi kanser hati ) dan Vaksin HPV ( cara mengatasi kanser serviks). Kedua vaksin ini biasanya digunakan kepada orang dewasa tertentu yang berisiko tinggi dijangkiti virus tersebut seperti mereka yang suka bertukar pasangan, pengguna dadah yang berkongsi jarum suntikan, lelaki yang melakukan seks dengan lelaki serta pekerja kesihatan yang terdedah kepada darah atau cecair daripada mereka yang telah dijangkiti. Vaksin hpv juga disyorkan kepada kanak-kanak perempuan dan juga lelaki yang berumur antara 11 ke 12 tahun.
 9. Elakkan Seks Bebas
  Seks bebas juga dilihat menjadi salah satu penyebab utama terjadinya beberapa penyakit yang sukar untuk diubati – seperti HIV dan HPV. Mereka yang mengamalkan seks bebas selalunya akan dijangkiti virus hiv aids dan golongan ini mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk terdedah kepada kanser dubur, hati dan paru-paru. Malah virus aids itu sendiri akan memusnahkan daya tahan tubuh melawan penyakit yang akan menyebabkan tubuh menjadi rosak dari dalam. Virus hpv juga sering dikaitkan dengan kanser pangkal rahim (serviks) namun ianya juga boleh meningkatkan risiko kanser zakar, tekak, vulva serta faraj.
 10. Dapatkan Pemeriksaan Kesihatan. Pemeriksaan kesihatan mungkin dianggap sesuatu yang remeh bagi sesetengah orang, namun ia sebenarnya dapat mengesan tanda-tanda barah dengan lebih awal dan rawatan pada peringkat awal adalah lebih baik daripada rawatan pada peringkat dimana kanser sudah mencapai tahap metastasis (merebak).

USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia 17/8/1998. Kredit Universiti Sains Malaysia. Tesis serta jurnal perubatan lengkap klik di sini KELADI TIKUS

Cara Mengatasi Kanser
CARA MENGATASI KANSER ZIRZAK DAN TYPHOGEL

• Golongan : Obat Herba
• Bentuk : Kapsul 500mg
• Kemasan : Bottle
• Farmasi : PT. DeNature Indonesia Group
• Dos : 3 x sehari masing-masing 2kapsul

Kegunaan
Untuk mengobati semua jenis kanker, mengatasi infeksi bakteri dan menghalang percambahan sel-sel kanser sampai batas sifar.

Penyelidikan mengenai kedua tanaman tersebut telah terbukti secara meluas dan diyakini berkesan dalam mengubati kanser daripada kemoterapi. Daun Sirsak Dan Typhonium Flagelliforme boleh menghalang percambahan sel-sel kanser MCF-7 pada kepekatan 89.15 μg / nl (IC 90) (Harfia, 2006). Harfia M., 2006, Uji Aktivitas Ekstrak Etanol 50% Typhonium flagelliforme (Lood) Bl) terhadap Sel Kanker Payudara (MCF-7 Cell line) secara In-Vitro, Puslitbang Biomedis dan Farmasi, Badan Litbang Kesehatan.

KLIK : Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser

ZIRZAK (SIRSAK LEAVES)
Daun sirsak sebagai herba penawar kanser payudara, kini memainkan peranan utama, terutamanya dari segi keletihan, kecemasan dalaman atau masalah peredaran darah. Bagi ramai orang, tumbuhan ini juga dikenali sebagai herba anti-penuaan, yang juga memberi nama herba keabadian.

 1. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa daun sirsak mengandungi bahan-bahan yang termasuk dalam benyzlglucosinates yang terutamanya boleh membangunkan kesan perlindungan terhadap kanser payudara, darah, kanser ovari, kanser paru-paru dan beberapa jenis leukemia.
 2. Dalam perubatan Cina, ramuan herba dari daun sirsak telah digunakan untuk masa yang lama untuk memperbaiki sistem imun pesakit kanser. Onkologi juga telah mendapat momentum dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan telah melihat dengan lebih dekat pada tumbuhan sirsak.
 3. Daun sirsak telah berjaya menyumbang untuk menguatkan tindak balas imun dalam beberapa ujian makmal. Telah dijumpai bahawa jumlah sel darah putih meningkat dengan menggunakan ekstrak daun sirsak.
 4. Bahagian sel unit limfosit boleh dipercepatkan, yang bermaksud bahawa daun sirsak boleh digunakan sebagai terapi pesakit untuk kemoterapi atau terapi radiasi.
 5. Dalam kebanyakan kes, sistem imun diserang oleh terapi kanser standard, yang bermaksud bahawa organisma hanya mempunyai beberapa pertahanan yang tersedia. Dengan menggunakan daun sirsak organisma boleh membina semula sistem imun dengan lebih cepat.
 6. Di Asia, daun sirsak dianggap sebagai herba yang digunakan untuk mencegah kanser payudara. Kelimpahan saponin yang terkandung di dalam tumbuh-tumbuhan meningkatkan aktiviti dan pengeluaran sel T-penolong tertentu, yang boleh meningkatkan pertahanan terhadap sel-sel malignan.
 7. Satu kajian di China, di mana ramai orang telah mencapai usia tua, menyimpulkan bahawa majoriti mereka mengambil daun sirip setiap hari.

TYPHOGELL ( TYPHONIUM FLAGELLIFORME )
Pokok Keladi atau Typhonium flagelliforme menjadi fenomenal kerana beberapa penyelidikan menyatakan bahawa Rodent Tuber boleh mencegah dan merawat kanser.

  1. Ekstrak Keladi diketahui mengandungi flavonoid, terpenoid, tanin, dan sterol yang merupakan antioksidan, antikanker, dan sifat anti-radang. Kajian-kajian lain yang menyebutkan bahawa ekstrak taro boleh menghambat pertumbuhan sel-sel kanser kanser payudara dan leukemia.
  2. Ekstrak Keladi dapat menghalang pembentukan sel-sel kanser baru dan pembentukan laluan bekalan darah baru untuk sel-sel kanser. Asid Ursolik dan asid carnosol yang terkandung dalam tumbuh-tumbuhan ubat pemercik memainkan peranan utama.
  3. Dalam ujian makmal didapati, antara lain, ekstrak Keladi hampir dapat menghalang metastasis sel kanser hitam di kawasan hati. Satu sebab untuk kesan ini adalah bahawa bahan itu menghalang atau sekurang-kurangnya menghalang pembentukan saluran darah baru. Sekiranya sel-sel tumor kurang darah, mereka boleh mati kelaparan dan mati.
  4. Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser darah leukemia dan kanser payudara. Beberapa kajian boleh membuktikan dalam ujian makmal bahawa ekstrak Keladi boleh menyebabkan kematian sel dalam sel-sel tumor bagi limfatik dan dalam sel degenerasi dalam leukemia akut myeolotik akut.
  5. Keladi dapat menghalang kesan yang dipanggil metalloproteases dalam ujian makmal. Metalloproteases adalah enzim yang melakukan fungsi penting dalam pembangunan tisu atau penyembuhan luka pada orang yang sihat. Walau bagaimanapun, pada orang yang mempunyai kanser, mereka juga memainkan peranan dalam pembentukan metastasis, kerana mereka mungkin bertanggungjawab untuk memusnahkan lapisan tisu sel-sel kanser yang akan tumbuh.
  6. Ekstrak Keladi menyebabkan kematian sel kanser (apoptosis) dalam ujian makmal. Apoptosis adalah mungkin kerana ekstrak mengaktifkan apa yang dipanggil protein Bcl-2, yang memainkan peranan utama dalam kematian sel diprogramkan dari sel.
  7. Ekstrak Keladi tikus dalam kombinasi dengan daun sirih boleh memicu kematian sel diprogramkan dari sel-sel leukemia monoblastik. Sel-sel degenerasi ini diperhatikan dalam bentuk khas leukemia myelotik akut. Dalam ujian makmal, aktiviti yang dipanggil kompleks protein AP-1 tidak dapat dihalang.

Referensi Keladi Tikus Untuk Kanser
Mohan, S., Bustamam, A., Ibrahim, S., Al-Zubairi, A., Aspollah, M., Abdullah, R. & Elhassan, M.M. 2011. In vitro ultramorphological assessment of apoptosis on CEMss induced by linoleic acid-rich fraction from Typhonium flagelliforme tuber. Evidence-based Compelementary and Alternative Medicine 2011: 421894.

Petua Rawatan Kanser Serviks Dengan Makanan Sehat

Mengapa Herba DeNature?
Perubatan herba mempunyai reputasi yang sangat baik pada peringkat awal. Ini dibuktikan dengan beribu-ribu tahun tradisi lisan dan rekod bertulis tentang naturopati. Sejak zaman dahulu lagi, orang telah mengetahui dan menggunakan kesan pelbagai tumbuhan dalam penggunaannya terhadap penyakit. Kesan tumbuhan telah diketahui oleh manusia selama beratus-ratus tahun, bahkan beberapa untuk beribu-ribu tahun. Asal perubatan herba mungkin terletak pada pengambilan herba sebagai makanan, di mana orang kemudian memberi perhatian kepada kesan tertentu dan menyampaikannya dari satu generasi ke generasi.

Semoga entry kami tentang cara mengatasi kanser boleh berfaedah untuk anda dan keluarga. Apa-apa pun ubatan kimiawi jika ianya dikonsumsi dalam jangka masa yang panjang akan ada kesan sampingan yang menjejaskan kesihatan terutamanya liver dan buah pinggang. Selagi ada yang lebih selama, why not? We Do Becouse We Care. Salam sihat DeNature.

Bagikan informasi tentang Cara Mengatasi Kanser kepada teman atau kerabat Anda.

Cara Mengatasi Kanser | PAKAR HERBAL

Mungkin Anda tertarik produk berikut ini:
SIDEBAR