Rawatan Kanser Lymphoma Berkaitan Dengan HIV

Kanser Lymphoma adalah kanser darah yang bermula dari sel sistem imun lymphocytes. Keadaan ini berlaku apabila lymphocytes berada dalam keadaan pertumbuhan sel yang tidak terkawal dan berganda. Lymphomas bermula apabila sel Kanser  menyerang salah satu sel darah putih yang berfungsi menentang jangkitan. Individu terbabit akan mengalami bengkak pada nodus limfa di leher, bawah lengan dan perut. Berlaku demam atau jangkitan yang tidak dapat dijelaskan, sakit dada, perut dan tulang. Ketika ini juga, individu terbabit mengalami penurunan berat badan secara mendadak.

Rawatan Kanser Lymphoma Yang Berkaitan Dengan HIV AIDS

Rawatan Kanser Lymphoma Yang Berkaitan Dengan HIV AIDS

Bacaan Disyorkan : Biotechnologi Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser

Gejala Kanser Lymphoma
◊ Ketulan pada bahagian leher, ketiak, atau pangkal paha.
◊ Demam, Letih Lesu
◊ Gatal-gatal
◊ Dapatkan penat dengan cepat
◊ Batuk
◊ Berpeluh malam
◊ Hilang selera makan
◊ Kehilangan berat badan yang drastik
◊ Sesak nafas

Ketua Jabatan Hemotologi Hospital Ampang, Datuk Dr Chang Kian Meng
Berkata liposarkoma adalah sel darah putih yang mengalir ke seluruh tubuh. Aliran itu kata beliau, menerusi bendalir yang dikenali sebagai limfa yang diedar oleh rangkaian saluran yang membentuk sistem limfa iaitu sebahagian daripada sistem imun. Sistem limfatik berfungsi melawan jangkitan atau anasir yang membahayakan tubuh merangkumi nodus limfa yang wujud di seluruh tubuh bagi menyaring limfa yang mengalir melaluinya.

Nodus limfa bengkak dan menjadi lembut apabila sejumlah besar organisma mikrobial terperangkap di dalamnya. Ini menunjukkan wujudnya jangkitan. Lymphocytes tidak normal terkumpul di dalam satu atau lebih nodus limfa atau tisu limfa. Pengumpulan ini seperti limpa atau tonsil dan lama-kelamaan membentuk kelompok sel yang dipanggil tumor. Dan tumor ini terus tumbuh dan merebak di kawasan sekitar tisu dan organ, seterusnya mengganggu bekalan oksigen dan nutrien. Jika lymphocytes tidak normal bergerak dari satu nodus limfa atau pada organ lain, Kanser Lymphoma akan merebak.

Punca Kanser Lymphoma 
Sehingga kini banyak kes limfoma masih tidak dapat dijelaskan puncanya. Bagaimanapun, keadaan dan karakter tertentu mampu mempertingkatkan risiko penyakit ini. Antaranya keadaan yang melemahkan sistem imun, termasuk Rheumatoid Arthritis, Psoriasis, HIV dan AIDS.

Risiko Mengembangkan Kanser Lymphoma Jika Anda Mempunyai HIV
Seseorang yang mengidap HIV adalah 10 hingga 20 kali lebih mungkin untuk membangunkan Kanser Lymphoma daripada orang yang tidak mempunyai hiv. Hiv adalah sejenis virus yang dikenali sebagai retrovirus. Ia melemahkan sistem imun anda dengan memusnahkan sejenis sel imun yang dipanggil sel CD4. Tanpa sel T ini, sel-sel lain dalam sistem imun anda seperti sel B tidak dapat berfungsi dengan baik. Ini menjadikan ia lebih sukar untuk melawan jangkitan anda. Sesetengah jangkitan berkaitan dengan jenis kanser tertentu. Sekiranya anda mempunyai hiv, anda mempunyai risiko jangkitan Kanser Lymphoma dan kanser lain yang lebih tinggi.

Kanser Lymphoma  Dan HIV
Laman ini menyediakan gambaran keseluruhan mengenai jangkitan HIV dan Kanser Lymphoma. Ini adalah untuk orang-orang yang mempunyai hiv dan ingin mengetahui lebih lanjut tentang risiko mengembangkan Kanser Lymphoma, atau yang telah didiagnosis dengan Kanser Lymphoma dan ingin maklumat lanjut tentang apa yang berlaku seterusnya dan di mana untuk mendapatkan maklumat lanjut dan sokongan.

Kebanyakan orang yang menderita Kanser Lymphoma tidak mempunyai hiv. Walau bagaimanapun, sesetengah orang yang menghidap hiv mengembangkan Kanser Lymphoma dan sesetengah orang yang mempunyai Kanser Lymphomajuga boleh didiagnosis dengan hiv. Orang yang mempunyai Kanser Lymphoma tidak mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat hiv berbanding orang tanpa Kanser Lymphoma. Adalah penting untuk mengetahui bahawa kemajuan dalam rawatan hiv dan Kanser Lymphoma bermakna bahawa kedua-dua hasil telah meningkat dengan pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan terus meningkat sepanjang masa.

ZIRZAK DAN KELADI TIKUS HERBA ALAMI KANSER LYMPHOMA
POKOK AJAIB MEMBERI ANDA PELUANG TERBAIK UNTUK  SEMBUH 


Mengapa Herba?
Herba mempunyai reputasi yang sangat baik walaupun pada peringkat awal. Ini dibuktikan dengan beribu-ribu tahun tradisi lisan dan rekod bertulis tentang naturopati. Sejak zaman dahulu lagi, orang telah mengetahui dan menggunakan kesan pelbagai tumbuhan dalam penggunaannya terhadap penyakit. Kesan tumbuhan telah diketahui oleh manusia selama beratus-ratus tahun, bahkan beberapa untuk beribu-ribu tahun. Asal perubatan herba mungkin terletak pada pengambilan herba sebagai makanan, di mana orang kemudian memberi perhatian kepada kesan tertentu dan menyampaikannya dari satu generasi ke generasi.

Gambaran Keseluruhan Pilihan Rawatan Lymphoma

Rawatan bergantung kepada jenis dan peringkat Kanser Lymphoma anda. Ia juga bergantung kepada umur anda, kesihatan keseluruhan, sejarah perubatan, dan toleransi untuk terapi tertentu. Kadang-kadang, penyakit itu maju tetapi tumbuh perlahan-lahan tanpa gejala. Jika ya, Doktor anda mungkin mengambil pendekatan “menunggu-dan-lihat”.

Terdapat banyak rawatan yang berbeza yang digunakan untuk Kanser Lymphoma. Jika team perubatan anda mengesyorkan supaya anda memulakan rawatan, anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai jenis rawatan anda pada halaman terperinci kami di:

  1. Kemoterapi adalah rawatan utama untuk Kanser Lymphoma. Anda boleh mengambilnya dengan vena atau dalam bentuk pil. Doktor anda boleh menggunakannya sendiri atau dengan terapi radiasi. Kemoterapi boleh mengurangkan kemungkinan Kanser Lymphoma akan kembali ke bahagian lain badan. Seperti terapi radiasi, terapi ini boleh melegakan simptom dan memanjangkan hayat pesakit dengan tumor yang telah tersebar. Doktor anda biasanya akan memberikan kemoterapi sepanjang masa untuk tempoh tanpa rawatan. Ini mengurangkan kemungkinan kesan sampingan, seperti kiraan sel darah yang tidak normal, keletihan, cirit-birit, kudis tumbuhan, dan risiko jangkitan.
  2. Terapi Radiasi menggunakan radiasi tenaga yang tinggi untuk mengecilkan tumor dan membunuh sel-sel Kanser Lymphoma. Doktor anda menggunakan terapi pancaran luaran yang mensasarkan sinar-x berkhatan tinggi terus ke tumor. X-ray ini boleh memusnahkan sel kanser semasa menyelamatkan tisu yang sihat. EBT tidak meletakkan sumber radioaktif dalam badan anda.
  3. Terapi Antibodi monoklonal terapi yang disasarkan dengan menggunakan molekul buatan manusia yang dipanggil antibodi monoklonal. Antibodi semulajadi menyerang bahan asing, seperti bakteria dan virus. Antibodi monoklonal bertindak seperti antibodi semulajadi dengan mengiktiraf dan mengikat permukaan sel Kanser Lymphoma. Doktor anda boleh menggabungkan mereka dengan ubat kemoterapi atau bahan radioaktif.
  4. Radioimmunoterapi atau radioterapi terapi antibodi monoklonal. Pasang antibodi monoklonal dengan bahan radioaktif. Radiolabeled antibodi monoklonal bergerak dan mengikat sel-sel Kanser Lymphoma. Ini memberikan dos radiasi yang tinggi secara langsung kepada tumor dan kanser.
  5. Terapi Biologi menggunakan bahan semula jadi atau bahan buatan manusia untuk meningkatkan, mengarahkan, atau memulihkan pertahanan semula jadi tubuh terhadap Kanser Lymphoma. Interferon adalah sejenis terapi biologi. Ia memberi kesan kepada pembahagian sel-sel kanser dan boleh melambatkan pertumbuhan tumor. Terapi lain mengganggu laluan metabolik sel sel kanser untuk melambatkan pertumbuhan.
  6. Transplantasi Sel Induk. Adalah terapi sct membantu menumbuhkan sumsum tulang baru dengan menggantikan sumsum tulang berpenyakit dengan sel stem yang sihat atau penderma pesakit. Sct boleh menjadi pilihan jika limfoma pulih selepas rawatan. Sebelum sct, pesakit boleh menerima EBT badan penuh dan kemoterapi dos tinggi untuk membersihkan seberapa banyak sel limfoma dari badan.

Bagaimana Saya Boleh Tentukan Pilihan Rawatan Kanser Lymphoma?
Doktor anda akan memberikan maklumat khusus untuk rawatan anda. Mereka akan mengesyorkan rawatan yang betul dan membincangkannya dengan anda. Pakar kanser anda akan menganalisis data dan menilai keadaan anda sebelum mengesyorkan pilihan rawatan terbaik anda. Kadang-kadang, pilihan yang berbeza mungkin sama berkesan. Walau bagaimanapun, setiap daripada mereka mungkin datang dengan pelbagai potensi risiko atau kesan sampingan.

Bagaimana Efektif Adakah Radiasi Lymphoma Modern?
Sinaran sangat berkesan dalam merawat Kanser Lymphoma. Ini kerana kebanyakan limfoma agak radiosensitif. Iaitu, mereka bertindak balas dengan baik kepada dos radiasi yang sederhana. Untuk limfoma awal, pertengahan, dan peringkat tinggi, pesakit menerima kemoterapi dan kemudian radiasi ke kawasan kebimbangan awal. Dalam penyakit lanjutan, doktor anda boleh menambah radiasi ke tapak yang sebelum ini besar atau tapak yang tidak bertindak balas dengan baik untuk rawatan. Doktor anda juga boleh menggunakan radiasi dalam dos yang sangat rendah untuk mengawal gejala tempatan di mana-mana peringkat. Bagi beberapa jenis limfoma kelas rendah yang biasa dengan penyakit yang terhad, terapi radiasi sahaja boleh menyembuhkan.

Apakah Kesan Sampingan Radiasi Terapi Yang Mungkin?
Walaupun kesan sampingan berbeza dari orang ke orang, ada yang tipikal. Rawatan radiasi biasanya tidak mempunyai kesan sampingan langsung. Kebanyakan pesakit mengalami keletihan ringan yang berkumpul secara beransur-ansur semasa terapi. Ia perlahan-lahan menghilangkan satu hingga dua bulan selepas terapi radiasi. Sesetengah pesakit mempunyai kulit merah, kering, dan gatal selepas beberapa minggu. Reaksi kulit biasanya sembuh sepenuhnya dalam masa beberapa minggu selepas menyelesaikan rawatan.

Sekiranya anda mempunyai jangkitan hiv mahupun ketidakselesaan dan mendapati beberpa gejala Kanser Lymphoma segeralah jumpa Doktor. rawatan yang cepat dan pantas dapat mengelakan Anda dari risiko kematian. Semoga artikel ini berfaedah untuk Anda dan keluarga.

Bagikan ke

Rawatan Kanser Lymphoma Berkaitan Dengan HIV

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!