SELURUH GAMBAR SERTIFIKASI LEGALITAS KLINIK DE NATURE INDONESIA DAPAT KAMI INFOKAN MELALUI CHATTING WHATSAPP - LINE STANDAR PRODUK INTERNASIONAL ( ISO ) DAN NASIONAL BPOM - HALAL MU JUGA SEBAGIAN TESTIMONI KESEMBUHAN PASIEN BESERTA HASIL LABORATORIUM SETELAH KONSUMSI OBAT DE NATURE BUKTI RESI KIRIMAN LUAR NEGERI DAN DALAM NEGERI YANG BISA DICEK SECARA ONLINE SEBAGAI REFRENSI PAKET TELAH SAMPAI TUJUAN
Beranda » Biotechnologi Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser

Biotechnologi Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser

Kandungan Sebatian Tanaman Keladi Tikus (T. Flagelliforme Lodd)
Tanaman Keladi Tikus dikenali dalam bahasa saintifik typhonium flagelliforme yang dimiliki oleh typhonium genus dan dalam keluarga Arecaceae. Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser Pertama diuji oleh Prof. Dr. Chris K.H Teo dari Yayasan Penjagaan Kanser di Penang, Malaysia pada tahun 1995. Tanaman yang boleh tumbuh di hampir semua negara di Asia mempunyai kandungan senyawa yang boleh merawat kanser.

Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser yang mempunyai agen detoksifikasi. Tumbuhan ini didapati berpotensi untuk Ubat Anti Kanser. Bahagian tumbuhan yang mengandungi Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser adalah semua bahagian tumbuhan iaitu akar, batang, daun dan bunga. Kandungan sebatian bioaktif dalam tumbuhan keladi tikus adalah alkaloid, saponin, glikosida, flavonoid, terpenoid, steroid dan flavonoid glikosida. Komponen glikosida flavonoid yang menunjukkan aktiviti antioksidan dan kesan toksik pada kanser. Ekstrak Hexane dalam tumbuhan keladi juga mempunyai aktiviti toksik. Akar tumbuhan keladi mengandungi fenilpropanoid glikosida, sterol dan cerebrosida yang mempunyai aktiviti hepatotoxic.

BIOTECHNOLOGI KELADI TIKUS

SEBAGAI UBAT KANKER

KLIK : Menghidap Kanser Payudara, Tetapi Takut Pembedahan Dan Kemoterapi ?

Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser
Keladi tikus adalah tumbuhan ubat yang berguna untuk mengubati kanser termasuk kanser payudara, usus, kelenjar prostat, hati, leukemia dan kanser serviks. Aktiviti anti leukemia dari ekstrak dichloromethane tumbuhan tikus taro diuji pada sel T4 sel limfoblastoid manusia dan hasilnya menunjukkan kesan anti-leukemia yang dapat menunjukkan ciri-ciri morfologi kematian sel spesifik dan selaras dengan apoptosis sel. Analisis Spektrometri Massa Kromatografi Gas menunjukkan kehadiran asid linoleik, asid heksadekanoik dan asid heksadekanoik dalam ekstrak dichloromethane tumbuhan tikus taro.

Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser telah diuji pada sel kanser payudara manusia t47d untuk melihat keupayaan keladi sebagai agen kemoterapi untuk kanser payudara dan kesannya apabila digabungkan dengan tamoxifen. Tamoxifen adalah salah satu Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser yang paling berkesan tetapi menunjukkan kesan sampingan dalam bentuk peningkatan risiko kanser endometrium. Kajian Nurrochmad menunjukkan bahawa ekstrak tumbuhan keladi dapat merangsang apoptosis sel dengan konsentrasi rendah. Satu lagi hasil kajian Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser dapat mengesan apoptosis sel tanpa kehadiran TAM. Ekstrak keladi juga boleh mengurangkan keberkesanan TAM dalam merawat kanser payudara jika digunakan bersama. Kajian terbaru menunjukkan bahawa ekstrak ubi tumbuhan keladi mempunyai potensi untuk menghalang polyteration sel kanser MCF-7.

UJI AKTIVITAS EKSTRAK ETANOL 50°/o UMBI KELADI TIKUS (TYPHONIUM FLAGELLIFORME (LOOD) Bl) TERHADAP SEL KANKER PAYUDARA MCF-7 IN VITRO

Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser – Dalam dekad terakhir abad ke-20, kanser adalah salah satu penyakit yang dikhuatiri oleh manusia hari ini. Ini adalah selaras dengan perubahan gaya hidup seperti kebiasaan merokok, memakan makanan yang mengandungi bahan karsinogenik seperti makanan segera, bahan pengawet dan pewarna, dan memakan makanan tinggi lemak; pencemaran yang meningkat disebabkan perindustrian dan perbandaran; dan perubahan persekitaran dalam bentuk penipisan ozon.

Kanser payudara atau karsinoma payudara adalah jenis kanser yang paling sering menjejaskan wanita dan merupakan punca kematian paling tinggi di kalangan wanita di seluruh dunia. Rawatan kanser seperti ubat antikanker dan pembedahan dikelaskan sebagai sangat mahal. Di samping itu, ia tidak biasa bagi pesakit untuk tidak dapat melepaskan diri dari cengkaman kanser walaupun pelbagai usaha rawatan perubatan. Biasanya di tengah-tengah keputusasaan datang satu harapan baru, yang beralih kepada ubat tradisional. Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser. Terdapat sebatian aktif seperti flavonoid, tanin, terpenoid dan steroid yang dikenali untuk aktiviti anti-kanser mereka.

Kajian Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser

Mempunyai banyak senyawa, Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser tidak lagi diragui. Senyawa tersebut adalah alkaloid, triperpenoid, lignan polyphenol dan kandungan ekstrak etanol yang mengandungi sebatian flavonoid, terpenoid, tanin untuk sterol sebagai antikanker. Dalam satu kajian dari M. Harfia bertajuk “Kegiatan Ujian 50% Ekstrak Typhonium Flagelliforme Lood Melawan Sel Kanser In-Vitro” diterbitkan di laman web CCRC UGM Fakulti Farmasi UGM pada tahun 2006. Dalam kajian itu didapati bahawa ubi umbi boleh menghalang percambahan sel kanser pada kepekatan tertentu. Pada tahun 2008, Lai CS dan rakan-rakan juga melakukan kajian serupa dengan tajuk “Typhonium Flagelliformae yang Menghalang Pertumbuhan Kanser dalam Vitro dan Menginspirasi Apoptosis dalam Penilaian oleh Pendekatan Berpengaman Bioactivity” yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology.

Rawatan Herba Untuk Kanser Tanpa Pembedahan Dan Kemoterapi

Rawatan Herba Untuk Kanser Tanpa Pembedahan Dan Kemoterapi

ZIRZAK DN TYPHOGEL
Penyelidikan mengenai kedua tanaman tersebut telah terbukti secara meluas dan diyakini berkesan dalam mengubati kanser daripada kemoterapi. Daun Sirsak Dan Typhonium Flagelliforme boleh menghalang percambahan sel-sel kanser MCF-7 pada kepekatan 89.15 μg / nl (IC 90) (Harfia, 2006). Harfia M., 2006, Uji Aktivitas Ekstrak Etanol 50% Typhonium flagelliforme (Lood) Bl) terhadap Sel Kanker Payudara (MCF-7 Cell line) secara In-Vitro, Puslitbang Biomedis dan Farmasi, Badan Litbang Kesehatan.

ZIRZAK (SIRSAK LEAVES)
Daun sirsak sebagai herba penawar kanser payudara, kini memainkan peranan utama, terutamanya dari segi keletihan, kecemasan dalaman atau masalah peredaran darah. Bagi ramai orang, tumbuhan ini juga dikenali sebagai herba anti-penuaan, yang juga memberi nama herba keabadian.

 1. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa daun sirsak mengandungi bahan-bahan yang termasuk dalam benyzlglucosinates yang terutamanya boleh membangunkan kesan perlindungan terhadap kanser payudara, darah, kanser ovari, kanser paru-paru dan beberapa jenis leukemia.
 2. Dalam perubatan Cina, ramuan herba dari daun sirsak telah digunakan untuk masa yang lama untuk memperbaiki sistem imun pesakit kanser. Onkologi juga telah mendapat momentum dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan telah melihat dengan lebih dekat pada tumbuhan sirsak.
 3. Daun sirsak telah berjaya menyumbang untuk menguatkan tindak balas imun dalam beberapa ujian makmal. Telah dijumpai bahawa jumlah sel darah putih meningkat dengan menggunakan ekstrak daun sirsak.
 4. Bahagian sel unit limfosit boleh dipercepatkan, yang bermaksud bahawa daun sirsak boleh digunakan sebagai terapi pesakit untuk kemoterapi atau terapi radiasi.
 5. Dalam kebanyakan kes, sistem imun diserang oleh terapi kanser standard, yang bermaksud bahawa organisma hanya mempunyai beberapa pertahanan yang tersedia. Dengan menggunakan daun sirsak organisma boleh membina semula sistem imun dengan lebih cepat.
 6. Di Asia, daun sirsak dianggap sebagai herba yang digunakan untuk mencegah kanser payudara. Kelimpahan saponin yang terkandung di dalam tumbuh-tumbuhan meningkatkan aktiviti dan pengeluaran sel T-penolong tertentu, yang boleh meningkatkan pertahanan terhadap sel-sel malignan.
 7. Satu kajian di China, di mana ramai orang telah mencapai usia tua, menyimpulkan bahawa majoriti mereka mengambil daun sirip setiap hari.

TYPHOGELL ( TYPHONIUM FLAGELLIFORME )
Pokok Keladi atau Typhonium flagelliforme menjadi fenomenal kerana beberapa penyelidikan menyatakan bahawa Rodent Tuber boleh mencegah dan merawat kanser.

 1. Ekstrak Keladi diketahui mengandungi flavonoid, terpenoid, tanin, dan sterol yang merupakan antioksidan, antikanker, dan sifat anti-radang. Kajian-kajian lain yang menyebutkan bahawa ekstrak taro boleh menghambat pertumbuhan sel-sel kanser kanser payudara dan leukemia.
 2. Ekstrak Keladi dapat menghalang pembentukan sel-sel kanser baru dan pembentukan laluan bekalan darah baru untuk sel-sel kanser. Asid Ursolik dan asid carnosol yang terkandung dalam tumbuh-tumbuhan ubat pemercik memainkan peranan utama.
 3. Dalam ujian makmal didapati, antara lain, ekstrak Keladi hampir dapat menghalang metastasis sel kanser hitam di kawasan hati. Satu sebab untuk kesan ini adalah bahawa bahan itu menghalang atau sekurang-kurangnya menghalang pembentukan saluran darah baru. Sekiranya sel-sel tumor kurang darah, mereka boleh mati kelaparan dan mati.
 4. Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser darah leukemia dan kanser payudara. Beberapa kajian boleh membuktikan dalam ujian makmal bahawa ekstrak Keladi boleh menyebabkan kematian sel dalam sel-sel tumor bagi limfatik dan dalam sel degenerasi dalam leukemia akut myeolotik akut.
 5. Keladi dapat menghalang kesan yang dipanggil metalloproteases dalam ujian makmal. Metalloproteases adalah enzim yang melakukan fungsi penting dalam pembangunan tisu atau penyembuhan luka pada orang yang sihat. Walau bagaimanapun, pada orang yang mempunyai kanser, mereka juga memainkan peranan dalam pembentukan metastasis, kerana mereka mungkin bertanggungjawab untuk memusnahkan lapisan tisu sel-sel kanser yang akan tumbuh.
 6. Ekstrak Keladi menyebabkan kematian sel kanser (apoptosis) dalam ujian makmal. Apoptosis adalah mungkin kerana ekstrak mengaktifkan apa yang dipanggil protein Bcl-2, yang memainkan peranan utama dalam kematian sel diprogramkan dari sel.
 7. Ekstrak Keladi tikus dalam kombinasi dengan daun sirih boleh memicu kematian sel diprogramkan dari sel-sel leukemia monoblastik. Sel-sel degenerasi ini diperhatikan dalam bentuk khas leukemia myelotik akut. Dalam ujian makmal, aktiviti yang dipanggil kompleks protein AP-1 tidak dapat dihalang.

Petua Rawatan Kanser Serviks Dengan Makanan Sehat

Mengapa Herba?
Perubatan herba mempunyai reputasi yang sangat baik pada peringkat awal. Ini dibuktikan dengan beribu-ribu tahun tradisi lisan dan rekod bertulis tentang naturopati. Sejak zaman dahulu lagi, orang telah mengetahui dan menggunakan kesan pelbagai tumbuhan dalam penggunaannya terhadap penyakit. Kesan tumbuhan telah diketahui oleh manusia selama beratus-ratus tahun, bahkan beberapa untuk beribu-ribu tahun. Asal perubatan herba mungkin terletak pada pengambilan herba sebagai makanan, di mana orang kemudian memberi perhatian kepada kesan tertentu dan menyampaikannya dari satu generasi ke generasi.

Referensi Keladi Tikus Untuk Kanser
Mohan, S., Bustamam, A., Ibrahim, S., Al-Zubairi, A., Aspollah, M., Abdullah, R. & Elhassan, M.M. 2011. In vitro ultramorphological assessment of apoptosis on CEMss induced by linoleic acid-rich fraction from Typhonium flagelliforme tuber. Evidence-based Compelementary and Alternative Medicine 2011: 421894. Semoga entry kami mengenai Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser boleh berfaedah untuk puan. Salam Sehat De Nature.

Bagikan informasi tentang Biotechnologi Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser kepada teman atau kerabat Anda.

Biotechnologi Khasiat Keladi Tikus Untuk Kanser | PAKAR HERBAL

Mungkin Anda tertarik produk berikut ini:
SIDEBAR