SELURUH GAMBAR SERTIFIKASI LEGALITAS KLINIK DE NATURE INDONESIA DAPAT KAMI INFOKAN MELALUI CHATTING WHATSAPP - LINE STANDAR PRODUK INTERNASIONAL ( ISO ) DAN NASIONAL BPOM - HALAL MU JUGA SEBAGIAN TESTIMONI KESEMBUHAN PASIEN BESERTA HASIL LABORATORIUM SETELAH KONSUMSI OBAT DE NATURE BUKTI RESI KIRIMAN LUAR NEGERI DAN DALAM NEGERI YANG BISA DICEK SECARA ONLINE SEBAGAI REFRENSI PAKET TELAH SAMPAI TUJUAN
Beranda » 5 Cara Mengatasi Kanser Serviks Selamat Dan Terpercaya

5 Cara Mengatasi Kanser Serviks Selamat Dan Terpercaya

Kanser Serviks adalah penyakit di mana sel-sel tumor ganas terbentuk dalam tisu serviks. Infeksi human papillomavirus (HPV) adalah faktor risiko utama kanser serviks ini merebak. Biasanya tidak ada tanda-tanda atau gejala awal tetapi boleh dikesan lebih cepat dengan pemeriksaan rutin. Tanda-tanda dan gejala kanser serviks termasuk pendarahan vagina dan sakit pelvis. Ujian yang memeriksa serviks digunakan untuk mengesan dan mendiagnosis keberadaan kanser. Sekiranya Anda didiagnosis dengan kanser serviks, ketahui bahawa ia biasanya sangat boleh dirawat, terutama jika doktor mengenalinya lebih awal. Cara mengatasi kanser serviks, mulai dari untuk merawatnya, melegakan simptomnya, dan membantu anda hidup lebih lama.

Serviks adalah bahagian bawah uterus yang disambungkan ke vagina. Kanser serviks berkembang di sel serviks. Penyakit ini bermula apabila bermutasi sel yang sihat yang membawa kepada pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Sel-sel ini membentuk tumor yang menyerang tisu berdekatan. Karsinoma sel kuman, adenokarsinoma, dan karsinoma adenosquamous adalah tiga jenis kanser serviks. Karsinoma sel kuman berkembang dari sel-sel dalam exocervix sementara adenokarsinoma berkembang dari sel kelenjar. Kanser serviks biasanya berkembang perlahan dari masa ke masa. Sebelum kanser muncul di serviks, sel-sel serviks menjalani perubahan yang dikenali sebagai displasia, di mana sel-sel abnormal mula muncul dalam tisu serviks. Lama kelamaan, sel-sel yang tidak normal boleh menjadi sel-sel kanser dan mula tumbuh dan menyebar lebih jauh ke dalam serviks dan ke kawasan sekitarnya.

KLIK ⇒ PUAN WAJIB TAHU : JENIS KANSER PEMBUNUH KAUM HAWA

5 Cara Mengatasi Kanser Serviks

5 Cara Mengatasi Kanser Serviks

Cara Mengatasi Kanser Serviks
Rawatan kanser serviks termasuk pembedahan, kemoterapi, radioterapi, biological immunotherapy dan herba tradisional. Kaedah yang dipilih bergantung kepada beberapa faktor, iaitu peringkat kanser, jenis kanser, dan keadaan kesihatan pesakit.

Luangkan masa untuk mengkaji semua pilihan anda. Pastikan anda memahami bagaimana setiap rawatan berfungsi. Jika anda tidak pasti tentang sesuatu, tanya soalan. Anda juga boleh mendapatkan pendapat kedua daripada doktor lain.

Berikut Adalah 5 Cara Mengatasi Barah Pangkal Rahim : 

Surgery
Cara mengatasi kanser serviks dengan Pembedahan. Kadang-kadang anda akan mendapat kemoterapi atau radiasi untuk mengecilkan tumor sebelum pembedahan, atau membunuh sel-sel kanser yang tersisa. Jenis pembedahan yang anda lakukan bergantung pada seberapa besar kanser telah berkembang dan sama ada ia telah menyebar.Sesetengah jenis pembedahan kanser serviks boleh menjejaskan keupayaan anda untuk mempunyai anak. Bercakap dengan doktor anda tentang risiko sebelum membuat keputusan mengenai prosedur ini. Operasi ini boleh merawat kanser serviks yang sangat kecil yang belum tersebar. Semasa prosedur, pakar bedah anda juga boleh melepaskan tiub fallopian dan ovari, dan nodus limfa di pelvis anda untuk melihat apakah kanser telah tersebar. Sekiranya anda masih mahukan anak dan pilih menjalani prosedur ini, berbincang dengan doktor.

Radioteraphy
Cara mengatasi kanser serviks dengan Radioterapi juga dikenali sebagai terapi sinaran adalah terapi menggunakan radiasi yang berasal dari tenaga radioaktif. Secara umumnya, pesakit kanser yang pergi ke hospital menerima terapi radiasi ini. Sinaran menggunakan X-ray tenaga tinggi untuk membunuh sel kanser dan menghentikan pertumbuhan mereka. Anda mungkin mendapat radiasi sebelum atau selepas pembedahan, atau jika kanser anda telah tersebar di luar serviks anda. Untuk mencegah kanser serviks maju dari kembali. Sinaran diberikan dari mesin di luar badan anda dalam pecahan pendek sekali sehari, 5 hari seminggu, selama 5 hingga 6 minggu. Berbeza dengan pembedahan yang mempunyai kesan tidak mempunyai anak. Kesan sampingan radiasi ini akan hilang selepas anda melengkapkan rawatan. Kesan sampingan radiasi termasuk: Keletihan, Susu longgar, cirit-birit Mual, muntah, Sakit semasa seks, Perubahan kulit, Kesakitan, Buang air kecil kerap, Perubahan haid, Kaki bengkak etc.

Kemoterapi
Cara mengatasi kanser serviks kemoterapi jarang diminati sebab banyak kesansampingan yang mengganggu. Kaedah ini digunakan untuk membunuh atau melambatkan pertumbuhan sel kanser serviks. Anda biasanya akan mendapat kemoterapi dengan infusi. Untuk kanser serviks, doktor sering memberi kemoterapi dengan radiasi, yang dipanggil chemoradiation. Menambah kemoterapi menjadikan kerja cahaya lebih baik. Anda mungkin juga mendapat kemoterapi jika kanser anda tersebar. Kesan sampingan kemoterapi bergantung kepada ubat yang anda ambil, tetapi mungkin termasuk: Perubahan haid, keletihan, kehilangan rambut, peningkatan risiko wabak, hilang selera makan, luka mulut, mual dan muntah. Mendapatkan radiasi dan kemoterapi boleh meningkatkan jumlah kesan sampingan yang anda ada. Kebanyakannya akan hilang selagi anda berhenti rawatan. Sesetengah mungkin bertahan lama, atau selama-lamanya. Tanya doktor anda untuk melegakan kesan sampingan anda.

Biological Immunotherapy
Immunotherapy adalah cara mengatasi kanser serviks dengan penggunaan ubat-ubatan untuk merangsang sistem imun seseorang untuk mengenali dan memusnahkan sel-sel kanser dengan lebih berkesan. Imunoterapi boleh digunakan untuk merawat kanser serviks yang telah merebak atau berulang. Obat imunoterapi yang diberikan dalam urat setiap 3 minggu, sasaran PD-1, protein dalam sel sistem imun yang dipanggil sel T yang biasanya membantu menjaga sel-sel ini menyerang sel-sel. sel-sel lain di dalam badan. Dengan menghalang PD-1, ubat ini meningkatkan tindak balas imun terhadap sel-sel kanser. Ini boleh mengurangkan beberapa tumor atau melambatkan pertumbuhan mereka. Ubat ini boleh digunakan pada wanita dengan jenis kanser serviks tertentu yang kanser mula tumbuh semula setelah kemoterapi atau yang telah merebak ke bahagian lain badan.

Cara Mengatasi Kanser Serviks Dengan Herbal De Nature

Sirsak Dan Keladi Tikus Dari Puslitbang Biomedis dan Farmasi, Badan Litbang Kesehatan. Terapi semulajadi daun sirsak dan keladi tikus, telah melalui penyelidikan pakar kesehatan.  Kedua tanaman tersebut telah terbukti secara meluas dan hasilnya jauh lebih berkesan dalam mengubati kanser daripada kemoterapi. Daun Sirsak Dan keladi tikus boleh menghalang percambahan sel-sel kanser MCF-7 pada kepekatan 89.15 μg / nl (IC 90) (Harfia, 2006). Harfia M., 2006, Uji Aktivitas Ekstrak Etanol 50% Typhonium flagelliforme (Lood) Bl) terhadap Sel Kanser  (MCF-7 Cell line) secara In-Vitro.

Cara Mengatasi Kanser Serviks Selamat Dan Terpercaya

Cara Mengatasi Kanser Serviks Selamat Dan Terpercaya

ZIRZAK (SIRSAK LEAVES)
Daun sirsak sebagai herba perubatan, kini memainkan peranan utama, terutamanya dari segi keletihan, kecemasan dalaman atau masalah peredaran darah. Bagi ramai orang, tumbuhan ini juga dikenali sebagai herba anti-penuaan, yang juga memberi nama herba keabadian.

 1. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa daun sirsak mengandungi bahan-bahan yang termasuk dalam benyzlglucosinates yang terutamanya boleh membangunkan kesan perlindungan terhadap kanser payudara, darah, kanser ovari, kanser paru-paru dan beberapa jenis leukemia.
 2. Dalam perubatan Cina, ramuan herba dari daun sirsak telah digunakan untuk masa yang lama untuk memperbaiki sistem imun pesakit kanser. Onkologi juga telah mendapat momentum dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan telah melihat dengan lebih dekat pada tumbuhan sirsak.
 3. Daun sirsak telah berjaya menyumbang untuk menguatkan tindak balas imun dalam beberapa ujian makmal. Telah dijumpai bahawa jumlah sel darah putih meningkat dengan menggunakan ekstrak daun sirsak.
 4. Bahagian sel unit limfosit boleh dipercepatkan, yang bermaksud bahawa daun sirsak boleh digunakan sebagai terapi pesakit untuk kemoterapi atau terapi radiasi.
 5. Dalam kebanyakan kes, sistem imun diserang oleh terapi kanser standard, yang bermaksud bahawa organisma hanya mempunyai beberapa pertahanan yang tersedia. Dengan menggunakan daun sirsak organisma boleh membina semula sistem imun dengan lebih cepat.
 6. Di Asia, daun sirsak dianggap sebagai herba yang digunakan untuk mencegah kanser payudara. Kelimpahan saponin yang terkandung di dalam tumbuh-tumbuhan meningkatkan aktiviti dan pengeluaran sel T-penolong tertentu, yang boleh meningkatkan pertahanan terhadap sel-sel malignan.
 7. Satu kajian di China, di mana ramai orang telah mencapai usia tua, menyimpulkan bahawa majoriti mereka mengambil daun sirip setiap hari.

TYPHOGELL ( Typhonium Flagelliforme )
Pokok Keladi atau Typhonium flagelliforme menjadi fenomenal kerana beberapa penyelidikan menyatakan bahawa Rodent Tuber boleh mencegah dan merawat kanser.

 1. Ekstrak Keladi diketahui mengandungi flavonoid, terpenoid, tanin, dan sterol yang merupakan antioksidan, antikanker, dan sifat anti-radang. Kajian-kajian lain yang menyebutkan bahawa ekstrak taro boleh menghambat pertumbuhan sel-sel kanser kanser payudara dan leukemia.
 2. Ekstrak Keladi dapat menghalang pembentukan sel-sel kanser baru dan pembentukan laluan bekalan darah baru untuk sel-sel kanser. Asid Ursolik dan asid carnosol yang terkandung dalam tumbuh-tumbuhan ubat pemercik memainkan peranan utama.
 3. Dalam ujian makmal didapati, antara lain, ekstrak Keladi hampir dapat menghalang metastasis sel kanser hitam di kawasan hati. Satu sebab untuk kesan ini adalah bahawa bahan itu menghalang atau sekurang-kurangnya menghalang pembentukan saluran darah baru. Sekiranya sel-sel tumor kurang darah, mereka boleh mati kelaparan dan mati.
 4. Keladi juga boleh membantu memerangi pelbagai jenis kanser darah leukemia dan kanser payudara. Beberapa kajian boleh membuktikan dalam ujian makmal bahawa ekstrak Keladi boleh menyebabkan kematian sel dalam sel-sel tumor bagi limfatik dan dalam sel degenerasi dalam leukemia akut myeolotik akut.
 5. Keladi dapat menghalang kesan yang dipanggil metalloproteases dalam ujian makmal. Metalloproteases adalah enzim yang melakukan fungsi penting dalam pembangunan tisu atau penyembuhan luka pada orang yang sihat. Walau bagaimanapun, pada orang yang mempunyai kanser, mereka juga memainkan peranan dalam pembentukan metastasis, kerana mereka mungkin bertanggungjawab untuk memusnahkan lapisan tisu sel-sel kanser yang akan tumbuh.
 6. Ekstrak Keladi menyebabkan kematian sel kanser (apoptosis) dalam ujian makmal. Apoptosis adalah mungkin kerana ekstrak mengaktifkan apa yang dipanggil protein Bcl-2, yang memainkan peranan utama dalam kematian sel diprogramkan dari sel.
 7. Ekstrak Keladi dalam kombinasi dengan daun sirih boleh memicu kematian sel diprogramkan dari sel-sel leukemia monoblastik. Sel-sel degenerasi ini diperhatikan dalam bentuk khas leukemia myelotik akut. Dalam ujian makmal, aktiviti yang dipanggil kompleks protein AP-1 tidak dapat dihalang.

Pencegahan Kanser Serviks
Menurut WHO, terdapat 2 Cara mengatasi kanser serviks yang dapat diambil untuk mencegah terjadinya kanser serviks, iaitu langkah pencegahan primer  dengan mengurus vaksin HPV dan langkah pencegahan sekunder melalui pengesanan awal dengan melakukan ujian Pap.

Tindakan utama atau paling penting Cara mengatasi kanser serviks adalah melalui vaksin hpv. Vaksin HPV menjadikan tubuh membentuk antibodi terhadap virus HPV, supaya virus masuk akan mati dan tidak menyebabkan kanser serviks. Vaksin HPV menjadikan badan membentuk antibodi terhadap virus HPV supaya virus yang masuk akan mati dan tidak menyebabkan kanser serviks dan ketuat kelamin.

Penyebaran barah pangkal rahim juga boleh dicegah oleh langkah pencegahan sekunder melalui pengesanan awal dengan menjalankan ujian Pap. Cara mengatasi kanser serviks dengan Pengesanan awal melalui ujian Pap harus dilakukan sedini mungkin untuk wanita yang telah melakukan hubungan seksual.

Sekiranya keputusan ujian positif bagi kehadiran sel-sel yang tidak normal dalam lapisan serviks, maka tindakan terapeutik boleh dilakukan untuk mencegahnya menjadi kanser. Untuk meningkatkan ketepatan, pemeriksaan lain seperti IVA dan kolposkopi juga boleh digunakan. Pemeriksaan dengan IVA adalah pemeriksaan yang murah, mudah, dan boleh digunakan di seluruh negara. Sekian entryy mengenai cara mengatasi kanser serviks dari kami, semoga berfaedah. Aamiin.

Bagikan informasi tentang 5 Cara Mengatasi Kanser Serviks Selamat Dan Terpercaya kepada teman atau kerabat Anda.

5 Cara Mengatasi Kanser Serviks Selamat Dan Terpercaya | PAKAR HERBAL

Mungkin Anda tertarik produk berikut ini:
SIDEBAR