Kanser Paru Paru Tahap 4

Memahami Harapan Hidup Kanser Paru Paru Tahap 4
Mungkin soalan paling biasa yang kita tanyakan ialah: “Apakah tahap 4 jangkaan hayat kanser paru-paru? Sebelum menjawab soalan, bagaimanapun adalah penting untuk bercakap sedikit tentang bagaimana jawapan-jawapan statistik-diperolehi. Kanser paru-paru sememangnya salah satu daripada punca kematian terbesar pada lelaki. Mengenai kanser paru-paru tahap 4, sel-sel kanser biasanya telah bermetastasis atau merebak melepasi paru-paru keorgan-organ badan yang lain. Dipetik dari Pusat Kanser, kira-kira 40 peratus pesakit disahkan menghidap kanser paru-paru apabila mereka berada di peringkat empat.

Kadar Survival Pesakit Kanser Paru Paru Tahap 4
Menurut Institut Kanser Kebangsaan, Amerika Syarikat, pesakit kanser paru-paru tahap 4 mempunyai peluang 3-7 peratus untuk hidup dalam tempoh lima tahun. Walau bagaimanapun, kadar kelangsungan hidup bukanlah penanda aras berapa lama penghidap akan hidup selepas diagnosis. Kerana, keadaan badan setiap pesakit berbeza dalam tindak balas terhadap penyakit dan ubat. Kadar kelangsungan hidup juga tidak mengambil kira kemajuan yang dicapai semasa proses rawatan. INFO SAINTIS : BAWANG PUTIH UBAT KANSER

Doktor boleh meramalkan kadar kelangsungan hidup dalam 1 tahun atau 5 tahun. Semakin tinggi peringkat kanser, semakin rendah jangka hayat. Mengetahui maklumat tentang jangka hayat adalah penting untuk pesakit dan keluarga tahu, supaya pesakit dan keluarga mereka lebih bersedia untuk menghadapi kematian. Mereka yang mengalami kanser selepas menjalani proses rawatan akan mengalami tiga perkara: remisi, remisi dengan sisa simptom atau kematian. Kematian yang berlaku sememangnya boleh diramalkan pada permulaan apabila diagnosis pesakit disahkan. Harapan hidup pesakit kanser paru-paru tahap 4 boleh berbeza-beza di kalangan orang yang berbeza. Antara pembolehubah ini termasuk: Jenis dan lokasi kanser paru-paru, Umur, jantina dan kesihatan umum anda pada masa diagnosis

USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia 17/8/1998. Kredit Universiti Sains Malaysia. Tesis serta jurnal perubatan

Simptom Kanser Paru Paru Tahap 4 Mengikut Subperingkat

Apabila kanser paru-paru telah mencapai tahap 4, bermakna sel-sel kanser telah merebak ke organ badan yang lain. Apakah gejala yang muncul? Tahap 4 adalah peringkat terakhir kanser paru-paru. Pada peringkat ini, pertumbuhan kanser akan menjadi lebih agresif. Aduan yang dialami juga akan bertambah. Gejala atau aduan yang timbul pada peringkat 4 berbeza-beza. Terdapat sekurang-kurangnya dua subperingkat kanser paru-paru tahap 4 dengan gejala masing-masing. Ketahui apa itu dan cara mengendalikannya di sini.

  1. Peringkat 4a
   Pada peringkat ini, kanser telah merebak di dalam paru-paru atau ke kawasan diluar paru-paru. Gejala yang berlaku pada peringkat ini termasuk keletihan, perubahan emosi, sakit, kesukaran bernafas, batuk berdarah, dan perubahan selera makan. Gejala keletihan boleh merujuk kepada keletihan fizikal, emosi dan mental. Perubahan emosi ditunjukkan melalui pengurangan minat terhadap sesuatu yang disukai sebelum ini. Kesakitan yang dimaksudkan boleh menjadi sakit atau ketidakselesaan yang teruk. Manakala perubahan selera makan ialah apabila penghidap tidak berselera atau cepat kenyang.
  2. Peringkat 4b
   Kanser paru-paru peringkat 4b ini menunjukkan kanser telah merebak ke beberapa tempat. Penyebaran boleh berlaku pada satu atau lebih organ yang tidak dekat dengan paru-paru, seperti otak, hati, atau tulang. Gejala termasuk sakit tulang, patah tulang, sakit kepala, masalah penglihatan, sawan, loya, kembung perut, dan jaundis. Patah boleh berlaku apabila kanser telah merebak ke tulang. Pening, masalah penglihatan, atau sawan berlaku apabila kanser telah merebak ke otak. Sementara itu, gejala loya, kembung perut, atau jaundis berlaku apabila sel-sel kanser telah merebak ke hati.
  3. Namun secara umum, simptom yang selalunya dirasai oleh pesakit kanser paru paru tahap 4 adalah sebagai berikut : Sakit dada, Sukar untuk bernafas, Batuk darah atau kahak berwarna karat, Batuk berterusan, Suara serak, Hilang selera makan dan Berat badan turun tanpa sebab.
  4. Kanser paru-paru peringkat 4 telah merebak ke paru-paru lain atau ke bahagian lain badan, jadi ia boleh menyebabkan gejala sekunder. Sebagai contoh, jika kanser merebak ke hati, anda mungkin mengalami jaundis, yang menyebabkan mata, kulit dan kuku menjadi kuning. Di samping itu, beberapa jenis kanser paru-paru menyebabkan sindrom dan masalah kesihatan yang dicirikan oleh banyak gejala. Sekiranya anda atau orang tersayang mengalami simptom atau tanda-tanda kanser paru-paru tahap 4 seperti di atas, anda perlu segera berjumpa doktor untuk mengesahkan diagnosis.

Rawatan Kanser Paru-Paru Peringkat 4

Perubatan Pelengkap Dan Alternatif Berasaskan Bukti

Herba For Kanser Paru Paru Tahap 4

Basic GMO Analysis Course
• ANNAMORD RI POM TR: 163 395 021
• FLAGELORD RI POM TR: 173 399 941
• Sijil Kesihatan RI NO. 503/1259/2016/2
• Sijil Standart International ISO 9001-2015
• Beriktiraf HALAL

Isi Pakej :
2 Botol ANNAMORD @ 100Kapsul
2 Botol FLAGELORD@ 100Kapsul

Kesan Kapsul Typhonium Flagelliforme – Annonae Muricatae Folium
Penyelidikan ini dijalankan di Unit Pusat Infeksi RSUP. DR. Wahidin Sudirohusodo Makassar. Pengumpulan data prospektif dalam populasi terhad, dengan memeriksa respons objektif dan subjektif dan dianalisis menggunakan ujian Chi-Square, ujian korelasi dan ujian Mann-Whitney.

Keputusan : 
Hasil kajian memperoleh sampel 30 pesakit daripada 10 pesakit yang menolak kemoterapi (kumpulan rawatan) dan 20 pesakit yang menjalani kemoterapi (kumpulan kawalan). Insiden kanser paru-paru adalah berkaitan dengan umur 75% pada pesakit berumur > 40 tahun, manakala 15% kes berumur < 40 tahun.BDalam tindak balas ujian Chi-square subjektif kepada pesakit kemoterapi, nilai yang signifikan diperolehi pada Pembolehubah ECOG P < 0.05 (P = 0 0.00) dan sakit dada P < 0.05 (P = 0.004) yang menunjukkan kedua-dua pembolehubah menunjukkan perbezaan yang signifikan, manakala kumpulan rawatan memperoleh nilai signifikan pada pembolehubah ECOG P < 0.05 (P = 0.00), sakit dada P < 0.05 (P = 0.00) dan muntah P < 0.05 ( P = 0.02) daripada ketiga-tiga pembolehubah menunjukkan perbezaan yang signifikan. Keputusan ujian Mann-Whitney memperoleh P < 0.05 (P = 0.00) menunjukkan perbezaan keputusan imbasan MSCT thorax dalam kumpulan rawatan dan kumpulan kawalan.

Kesimpulan : 
Keputusan ini membuktikan bahawa kapsul ekstrak Typhonium Flagelliforme – Annonae Muricatae Folium dengan dos 2 kapsul dua kali sehari (1.5 g) boleh meningkatkan tindak balas subjektif dan objektif pesakit kanser paru-paru yang menolak kemoterapi.

Perubatan alternatif digunakan secara meluas di seluruh dunia. Sesetengah herba semulajadi kini digunakan secara meluas sebagai makanan tambahan dan kesihatan, yang membantu melawan kanser, tumor dan merangsang imuniti. Walau bagaimanapun, penggunaan perubatan komplementari dan alternatif tidak begitu dikenali seperti perubatan moden sehingga kini. Ini berkemungkinan besar disebabkan oleh sokongan pemerintah dalam bukti biologis yang mencukupi dalam menyatakan mekanisme fungsinya. Tetapi sejak beberapa dekad kebelakangan ini, nilai perubatan herba sebagai pelengkap dan alternatif telah menjadi semakin popular dan terus dikaji oleh ramai penyelidik saintifik moden dunia barat. Banyak kajian telah membuktikan potensi herba untuk rawatan yang selamat tanpa kesan sampingan walaupun digunakan untuk masa yang lama.

Pengobatan untuk kanser paru-paru peringkat akhir 4a atau 4b berbeza-beza bergantung kepada beberapa faktor. Sebagai contoh, sejauh mana kanser telah merebak, sama ada terdapat mutasi gen, dan kehidupan seharian pesakit. Sebelum rawatan bermula, doktor biasanya akan menguji mutasi genetik. Ini penting untuk menentukan strategi rawatan seterusnya. Kemoterapi adalah pilihan rawatan utama untuk kanser paru-paru. Bagi pesakit kanser paru-paru yang menolak kemoterapi, kapsul ekstrak Typhonium flagelliforme (talas tikus) dan Annonae muricatae folium (daun soursop) adalah penyelesaian terbaik.

Tumbuhan Typhonium flagelliforme, yang biasanya dikenali sebagai “lipan tikus” di Malaysia, sering digunakan sebagai suplemen kesihatan dan perubatan tradisional untuk terapi kanser alternatif, oleh semua etnik. Genus typhonium telah menerima perhatian taksonomi dan farmakologi yang menggalakkan baru-baru ini. Typhonium flagelliforme kini boleh didapati secara komersial sebagai suplemen kesihatan untuk merawat kanser payudara, paru-paru, rektum, hati, prostat, pankreas dan serviks serta leukemia. Kajian terdahulu telah melaporkan bahawa ekstrak heksana daripada typhonium mempamerkan aktiviti sitotoksik yang lemah terhadap sel-sel kanser. Kedua-dua tumbuhan ini adalah produk semula jadi sebagai sumber sebatian bioaktif yang berharga dan telah digunakan dalam hampir semua budaya dan komuniti selama beribu-ribu tahun.

Kos Rawatan Kanser Paru Paru Tahap 4 Di Hospital
RM40,000 – 56,000  Termasuk Kos Kimoterapi Serta Rawatan Lanjutan
Kanser merupakan penyakit yang memerlukan kos yang tinggi bagi merawatnya, hal ini disebabkan oleh kebanyakkan dari ubat yang digunakan diimport dari luar negara, kos perkhidmatan tenaga pakar onkologi yang dibayar mengikut jam, kos penyediaan mesin perubatan seperti mesin Pengimbas CT (CT Scan) dan mesin terapi radio (Radiotherapy) selain kos pembedahan yang memerlukan sekurang-kurangnya 2 atau 3 orang doktor pakar bagi setiap pembedahan. Setiap rawatan memerlukan sekurang-kurangnya bermula dari RM12,000 sehingga mencecah RM400,000 dan jumlah ini boleh meningkat jika terdapat kombinasi rawatan sampingan yang lain. Senarai di bawah merupakan anggaran kos rawatan di hospital swasta, dan jumlahnya mungkin berbeza antara hospital, bergantung kepada tahap kanser dan rawatan yang diberikan

Dan kos untuk beberapa kaedah rawatan yang biasanya digunakan adalah seperti berikut:

• Imbasan Ultrasound: RM300
• Ujian Kepadatan Tulang (kanser tulang): RM200
• Mammography: RM150
• Baiopsi: RM2800
• Radioterapi: RM16,000 – RM50,000 per pusingan
• Rawatan Nuklear: RM2500
• Pembedahan RM12,000 – RM220,000 bergantung kepada saiz, risiko serta jenis ketumbuhan
• Kimoterapi: RM16,000 – RM75,000 untuk satu pusingan, bergantung kepada jenis dll
• Kos penjagaan pesakit kanser oleh kakitangan perubatan terlatih: RM102,000 setahun.

Harga di hospital kerajaan pula adalah 30% – 70% lebih murah berbanding hospital swasta, namun pesakit perlu menunggu giliran yang lama untuk mendapatkan rawatan. Selain faktor keselesaan, ramai yang memilih untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta kerana kanser perlu dirawat dengan segera sebaik sahaja ianya dikesan, kelewatan mendapatkan rawatan boleh menyebabkan kanser itu merebak (metastatic) kepada organ lain dan ini akan lebih menyulitkan lagi proses rawatan. 80% daripada kanser biasanya akan menyerang kembali selepas 2 – 5 tahun dari tarikh rawatan terakhir, ini terjadi disebabkan oleh saki baki sel yang tidak termusnah semasa rawatan pertama telah membina ketumbuhan baru pada kawasan lain di dalam badan. Majoriti pesakit kanser meninggal dunia bukanlah disebabkan oleh tumor pertama, tetapi disebabkan oleh tumor kedua yang terbentuk daripada tumor pertama.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang boleh membawa maut ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi. Sekian dari saya mengenai kanser paru paru tahap 4 dan kaedah frawatan yang mungkin. Semoga dapat membantu anda dan keluarga. Salam Sihat DeNature.

Bagikan ke

Kanser Paru Paru Tahap 4

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!