10 Pilihan Ubat Herba Penawar Kanser Payudara

Kanser payudara sangat berbahaya. Diagnosis kejutan kanser payudara menjejaskan 57.000 wanita setiap tahun. Mereka sering mendapati tumor dalam payudara itu sendiri. Kanser payudara adalah salah satu penyakit paling dahsyat. Itulah sebabnya, pesakit akan mencari pelbagai rawatan untuk barah payudara, salah satunya ialah ubat herba. Adakah ia benar-benar ubat herba yang berkesan untuk kanser payudara? Apakah pilihan yang ada untuk penawar kanser payudara?

DIANGGAP sebagai pembunuh utama golongan Hawa, kanser payudara sememangnya penyakit yang sangat digeruni. Masakan tidak, berdasarkan statistik Kementerian Kesihatan pada tahun 2016, kanser payudara dilaporkan telah menyumbang sebanyak 32.1 peratus punca kematian, ketiga tertinggi di hospital kerajaan di negara ini.

Daun Sirsak Ubat Herba Penawar Kanser Payudara

Daun Sirsak Ubat Herba Penawar Kanser Payudara

KLIK : KONGSI LEBIH BANYAK SEMUA KANSER PEMBUNUH WANITA

Cadangan Ubat Herba Untuk Penawar Kanser Payudara
Ia bukanlah seperti sakit kepala atau selesma, boleh dijelaskan secara terbuka dan diminta rehat sementara. Sakit payudara terpaksa dilalui dalam diam, sesama wanita pun jarang dikongsi.

Sesetengah bahan semulajadi dan ubat herba penawar kanser payudara dipercayai membantu melegakan gejala kanser payudara dan kesan sampingan rawatan. Menggabungkan rawatan semulajadi dipercayai membantu mengekalkan ketahanan dan stamina semasa rawatan utama. Berikut adalah pelbagai ubat herba penawar kanser payudara yang berpotensi telah dikaji secara perubatan untuk rawatan kanser payudara.

 1. Bawang Putih. Perubatan herba penawar kanser payudara adalah bawang putih. Terkait dengan potensinya untuk penawar kanser payudara , bawang putih mengandung bahan yang disebut ajoene yang dikenal untuk sementara menghambat pertumbuhan sel-sel kanser. Di samping itu, bawang putih sebagai ubat penawar kanser payudara juga mengandungi sebatian antioksidan seperti bioflavonoid, cyanidin, dan quercetin yang diketahui dapat menangkal radikal bebas dalam tubuh.Salah satu kesan negatif pembentukan radikal bebas itu sendiri adalah mutasi genetik yang boleh mencetuskan kanser. Jumlah sulfida organik dan polysulfida dalam bawang putih juga dikatakan meningkatkan potensinya sebagai ubat herba antikanker.
 2. Teh Hijau. Daun teh hijau, juga dikenali sebagai Camellia sinensis, kaya dengan polifenol. Polifenol yang terdapat dalam teh hijau adalah epigallocatechin, yang merupakan antitumor dan anti-mutagenik. Satu kajian menunjukkan fakta bahawa polyphenols dalam teh hijau boleh menghadkan pembahagian sel kanser dan memicu kerosakan sel. Walaupun demikian, kajian ini masih terhad kepada kajian haiwan. Teh hijau juga mengandungi sebatian antioksidan yang dipanggil catechin. Catechin menghalang penyebaran dan pembahagian sel-sel tumor. Teh hijau juga boleh mengurangkan kesan sinaran kerana kandungan antioksidannya. Walau bagaimanapun, kajian lanjut diperlukan khusus untuk melihat faedah teh hijau sebagai ubat penawar kanser payudara.
 3. Echinacea adalah tumbuhan keluarga Asteraceae. Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Farmaseutikal Saudi mengatakan loji purpurea Echinacea berpotensi sebagai penawar kanser payudara. Echinacea mengandungi flavonoid yang merupakan antioksidan. Flavonoid adalah sebatian yang boleh merangsang sistem imun. Flavonoid juga boleh meningkatkan aktiviti limfosit, yang merupakan sebahagian daripada sel darah putih untuk meningkatkan sistem imun. Senyawa antioksidan ini juga dianggap mampu mengurangkan kesan sampingan radioterapi dan kemoterapi. Itulah sebabnya, ubat herba ini dikatakan membantu meningkatkan kualiti hidup pesakit semasa menjalani terapi kanser maju, termasuk penawar kanser payudara.
 4. Kunyit bernama Latin Curcuma Longa adalah salah satu ubat herba yang boleh dimakan semasa rawatan kanser payudara. Kunyit dan rhizomes dan rootstock terutamanya kaya dengan curcumin, bahan aktif yang sangat disyaki menjadi antikanser kerana bahan fenoliknya. Di samping itu, curcumin menukarkan sebatian eikosanoid seperti prostaglandin E-2 di dalam badan menjadi sebatian antioksidan dan bahan anti-radang. Curcumin diketahui sebagai penawar kanser payudara dan mampu menghalang fasa pertumbuhan kanser dari pembentukan awal hingga pembahagian.
 5. Ginseng adalah salah satu ubat herba penawar kanser payudara. Bahan aktif yang boleh menghalang penyebaran dan pembahagian sel-sel kanser. Penyelidikan yang dijalankan di Korea mengesyorkan ginseng untuk mengurangkan risiko kanser pada manusia. Ekstrak dan serbuk kering dari akar ginseng biasanya mempunyai bahan terkuat untuk membantu merawat kanser payudara sebagai ubat herba. Kandungan ginseng akan berfungsi dengan mengganggu pembentukan DNA, dengan itu menghalang sel-sel tumor yang sepatutnya berkembang. Di samping itu, sebatian aktif juga membantu meningkatkan antibodi dan sel-sel yang rosak semasa kemoterapi dan radioterapi.
 6. Karotenoid atau Carotenoids adalah pigmen berwarna merah, kuning dan oren yang terdapat dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Menurut Linus Pauling Institute di Oregon State University, karotenoid mengandungi antioksidan penting untuk penawar kanser payudara. Karotenoid juga mempunyai ciri-ciri anti-radang serta menguatkan sistem imun untuk dapat terus berperang secara aktif.  Makan buah-buahan dan sayur-sayuran tinggi karotenoid seperti wortel, oren, bayam untuk membantu mengukuhkan stamina dan ketahanan semasa rawatan kanser payudara. Brokoli, jambu, mangga, tomato, ubi jalar, labu, dan semangka juga merupakan makanan karotenoid yang dapat dimakan sebagai ubat penawar kanser payudara.
 7. Daun Batang Gajah atau Clinacanthus Nutans. Tumbuhan ini mengandungi banyak antioksidan seperti flavonoid, triterpenoid, dan asid fenolik.Antioksidan menjadi salah satu sebatian yang dapat menangkal radikal bebas dalam tubuh sebagai salah satu penyebab kanser. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Perubatan Penguatkuasaan dan Pengendalian Berbasis Bukti membuktikan kesan penawar kanser payudara. Daun batang gajah dianggap berguna untuk membantu mengatasi sel adenocarcinoma dan karsinoma pada payudara. Karsinoma adalah sejenis sel kanser yang bermula pada tisu epitelium. Walaupun adenocarcinoma adalah sel kanser yang muncul di sel-sel organ yang menghasilkan cecair, termasuk payudara.
 8. Kunyit bernama Latin Curcuma Longa adalah salah satu ubat penawar kanser payudara. Kunyit dan rhizomes dan rootstock terutamanya kaya dengan curcumin, bahan aktif yang sangat disyaki menjadi antikanser kerana bahan fenoliknya. Di samping itu, curcumin menukarkan sebatian eikosanoid seperti prostaglandin E-2 (PGE-2) di dalam badan menjadi sebatian antioksidan dan bahan anti-radang. Curcumin diketahui mampu menghalang fasa pertumbuhan kanser dari pembentukan awal hingga pembahagian.

Daun Sirsak Dan Typhonium Flagelliforme

Penyelidikan mengenai kedua tanaman tersebut telah terbukti secara meluas dan diyakini berkesan dalam mengubati kanser daripada kemoterapi. Daun Sirsak Dan Typhonium Flagelliforme boleh menghalang percambahan sel-sel kanser MCF-7 pada kepekatan 89.15 μg / nl (IC 90) (Harfia, 2006). Harfia M., 2006, Uji Aktivitas Ekstrak Etanol 50% Typhonium flagelliforme (Lood) Bl) terhadap Sel Kanker Payudara (MCF-7 Cell line) secara In-Vitro, Puslitbang Biomedis dan Farmasi, Badan Litbang Kesehatan.

Ubat Penawar Kanser Payudara

Ubat Penawar Kanser Payudara

BAHAN DAN KANDUNGAN HERBA PENAWAR KANSER PAYUDARA

ZIRZAK (SIRSAK LEAVES)
Daun sirsak sebagai herba penawar kanser payudara, kini memainkan peranan utama, terutamanya dari segi keletihan, kecemasan dalaman atau masalah peredaran darah. Bagi ramai orang, tumbuhan ini juga dikenali sebagai herba anti-penuaan, yang juga memberi nama herba keabadian.

 1. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa daun sirsak mengandungi bahan-bahan yang termasuk dalam benyzlglucosinates yang terutamanya boleh membangunkan kesan perlindungan terhadap kanser payudara, darah, kanser ovari, kanser paru-paru dan beberapa jenis leukemia.
 2. Dalam perubatan Cina, ramuan herba dari daun sirsak telah digunakan untuk masa yang lama untuk memperbaiki sistem imun pesakit kanser. Onkologi juga telah mendapat momentum dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan telah melihat dengan lebih dekat pada tumbuhan sirsak.
 3. Daun sirsak telah berjaya menyumbang untuk menguatkan tindak balas imun dalam beberapa ujian makmal. Telah dijumpai bahawa jumlah sel darah putih meningkat dengan menggunakan ekstrak daun sirsak.
 4. Bahagian sel unit limfosit boleh dipercepatkan, yang bermaksud bahawa daun sirsak boleh digunakan sebagai terapi pesakit untuk kemoterapi atau terapi radiasi.
 5. Dalam kebanyakan kes, sistem imun diserang oleh terapi kanser standard, yang bermaksud bahawa organisma hanya mempunyai beberapa pertahanan yang tersedia. Dengan menggunakan daun sirsak organisma boleh membina semula sistem imun dengan lebih cepat.
 6. Di Asia, daun sirsak dianggap sebagai herba yang digunakan untuk mencegah kanser payudara. Kelimpahan saponin yang terkandung di dalam tumbuh-tumbuhan meningkatkan aktiviti dan pengeluaran sel T-penolong tertentu, yang boleh meningkatkan pertahanan terhadap sel-sel malignan.
 7. Satu kajian di China, di mana ramai orang telah mencapai usia tua, menyimpulkan bahawa majoriti mereka mengambil daun sirip setiap hari.

TYPHOGELL ( TYPHONIUM FLAGELLIFORME )
Pokok Keladi atau Typhonium flagelliforme menjadi fenomenal kerana beberapa penyelidikan menyatakan bahawa Rodent Tuber boleh mencegah dan merawat kanser.

 1. Ekstrak Keladi diketahui mengandungi flavonoid, terpenoid, tanin, dan sterol yang merupakan antioksidan, antikanker, dan sifat anti-radang. Kajian-kajian lain yang menyebutkan bahawa ekstrak taro boleh menghambat pertumbuhan sel-sel kanser kanser payudara dan leukemia.
 2. Ekstrak Keladi dapat menghalang pembentukan sel-sel kanser baru dan pembentukan laluan bekalan darah baru untuk sel-sel kanser. Asid Ursolik dan asid carnosol yang terkandung dalam tumbuh-tumbuhan ubat pemercik memainkan peranan utama.
 3. Dalam ujian makmal didapati, antara lain, ekstrak Keladi hampir dapat menghalang metastasis sel kanser hitam di kawasan hati. Satu sebab untuk kesan ini adalah bahawa bahan itu menghalang atau sekurang-kurangnya menghalang pembentukan saluran darah baru. Sekiranya sel-sel tumor kurang darah, mereka boleh mati kelaparan dan mati.
 4. Keladi juga boleh membantu memerangi pelbagai jenis kanser darah leukemia dan kanser payudara. Beberapa kajian boleh membuktikan dalam ujian makmal bahawa ekstrak Keladi boleh menyebabkan kematian sel dalam sel-sel tumor bagi limfatik dan dalam sel degenerasi dalam leukemia akut myeolotik akut.
 5. Keladi dapat menghalang kesan yang dipanggil metalloproteases dalam ujian makmal. Metalloproteases adalah enzim yang melakukan fungsi penting dalam pembangunan tisu atau penyembuhan luka pada orang yang sihat. Walau bagaimanapun, pada orang yang mempunyai kanser, mereka juga memainkan peranan dalam pembentukan metastasis, kerana mereka mungkin bertanggungjawab untuk memusnahkan lapisan tisu sel-sel kanser yang akan tumbuh.
 6. Ekstrak Keladi menyebabkan kematian sel kanser (apoptosis) dalam ujian makmal. Apoptosis adalah mungkin kerana ekstrak mengaktifkan apa yang dipanggil protein Bcl-2, yang memainkan peranan utama dalam kematian sel diprogramkan dari sel.
 7. Ekstrak Keladi dalam kombinasi dengan daun sirih boleh memicu kematian sel diprogramkan dari sel-sel leukemia monoblastik. Sel-sel degenerasi ini diperhatikan dalam bentuk khas leukemia myelotik akut. Dalam ujian makmal, aktiviti yang dipanggil kompleks protein AP-1 tidak dapat dihalang.


Elak Kanser Payudara Sebelum Merebak
Hilangkan rasa takut dan bertindak cepat apabila mengalami simptom barah payudara seperti perubahan struktur, payudara membengkak, benjolan pada bahagian ketiak, lengan dan payudara. Pada peringkat awal ia tidak berasa sakit. Jika mengesan sesuatu usah risau, perubahan itu mungkin normal. Sekiranya tidak hilang jadilah orang bijak tunjukkan kepada doktor.

Kurangkan makanan proses seperti burger, nuget dan pastikan cukup protein yang berkualiti seperti ikan, ayam, daging serta sumber protein dari tumbuhan seperti tempe dan kacang soya juga pilihan yang sihat. Tingkatkan aktiviti fizikal untuk mendapat tubuh yang kuat dan berdaya tahan.

Amalkan pengambilan serat melalui buah buahan, sayuran segar dan air kosong untuk membantu melancarkan pergerakan usus, mengelak masalah sembelit serta membantu menurunkan berat badan. Elak minuman manis dan Dapatkan sokongan emosi dan bantuan dari ahli keluarga dan rakan sekiranya memerlukan. Sekian entry dari kami mengenai Penawar Kanser Payudara. Semoga bermanfaat.

Bagikan ke

10 Pilihan Ubat Herba Penawar Kanser Payudara

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!